Minder retourzendingen door gebruik van goed beeldmateriaal

Retourzendingen… als webwinkelier word je er onvermijdelijk mee geconfronteerd. Het stijgende aantal retouren is een groot hoofdpijndossier voor menig webwinkelier. Natuurlijk kan je retouren nooit helemaal uitbannen. Toch kan je er als webwinkelier wel iets aan doen om het aantal retouren tot een minimum te beperken. In dit artikel meer over de rol die het gebruik van goed beeldmateriaal kan spelen om retouren terug te dringen.

De kosten van retourzendingen

Retouren kosten veel tijd en geld. Ten eerste moet je producten die retour zijn gekomen controleren en opnieuw geschikt maken voor de verkoop. Daarnaast is het product in de tijd dat het heen en weer wordt gestuurd niet op voorraad en kan je het dus ook niet verkopen. Bovendien verwachten de meeste klanten dat jij als webwinkelier ook nog eens de verzendkosten van de retouren voor je rekening neemt. Kortom, retourzendingen kosten geld. Het verlagen van de retourstromen levert je als webwinkel dus als snel heel veel op.

Wat zijn de redenen dat mensen artikelen retour sturen?

Natuurlijk kan er altijd iets mis gaan bij het verzendproces, dat is bijna onvermijdelijk. Je zult retouren dus nooit helemaal kunnen uitbannen. Toch blijkt in de praktijk dat het grootste deel van producten niet wordt teruggestuurd vanwege defecten, maar omdat het product niet aan de verwachtingen van de klant voldoet. Daar valt wel degelijk iets aan te doen.

Een van de meest aangehaalde onderzoeken naar retourzendingen is uitgevoerd door econoom Alec Minnesma aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit dit onderzoek blijkt dat retouren vooral veroorzaakt worden door een mismatch tussen verwachtingen en realiteit. Wil je het aantal retouren terugdringen, dan zul je klanten dus zo goed mogelijk moeten informeren over het product op het moment van aankoop, zodat de gegeven productinformatie de juiste verwachtingen schept.

Alec Minnesma concludeert dat de volgende factoren het aantal retourzendingen verlagen:

  • Duidelijke omschrijving van de producten
  • Goed beeldmateriaal, inclusief duidelijke detailfoto’s van bijvoorbeeld knopen en het materiaal
  • Lange retourtermijn

De rol van goed beeldmateriaal in het aankoopproces

Bij online shoppen gebruiken klanten slechts een paar zintuigen om een product aan te kopen. Ruiken, voelen, passen, etc. zijn niet mogelijk. Hierdoor doen mensen in feite een aankoop met beperkte informatie over het product. Dit hoeft geen probleem te zijn. Met goed beeldmateriaal kan je veel goedmaken. Mits je beeldmateriaal op de juiste manier inzet. Voor online winkels kan beeldmateriaal 2 belangrijke rollen vervullen.

1. Sfeerbeelden gebruiken als overtuigingsmiddel

Met beelden kan je een sfeer, een beleving of zelfs een ‘visual experience’ creëren. Hiermee zorg je ervoor dat bezoekers zich aan je binden. Sfeerbeelden kunnen bovendien conversieverhogend werken. Zij roepen emotie op die een bezoeker over de streep kan trekken. Zeker wanneer je producten aanbiedt die niet uniek zijn, kan je met sfeerbeelden het onderscheid maken tussen jouw webwinkel en die van concurrenten.

2. Beeldmateriaal gebruiken om de eigenschappen van het product zo goed mogelijk over te brengen

De online winkelende klant kan een product niet voelen, niet passen, niet ruiken en minder goed de details zien. Dit kan een behoorlijk nadeel zijn, zeker wanneer je kleding of schoenen verkoopt. Dit nadeel zal je zoveel mogelijk moeten zien weg te nemen. Hoe? Door goed beeldmateriaal te gebruiken. Uit verschillende A/B testen is naar voren gekomen dat webshops met kleding en schoenen de conversie behoorlijk wisten te verhogen door foto’s van hoge kwaliteit te gebruiken. Zorg dat je klanten kunnen inzoomen op de details. Zorg dat de belichting zo goed is dat de kwaliteit van de stof zo goed mogelijk zichtbaar is. Informatie die onzekerheid wegneemt, verlaagt de terugstuurkans. Investeren in goede fotografie verdient zichzelf terug!

Wat is beeldmateriaal van goede kwaliteit?

Wanneer je beeldmateriaal van goede kwaliteit gebruikt, kan de klant inzoomen op een product, zodat bijvoorbeeld het weefsel van de stof, de stiksels of detailelementen goed bekeken kunnen worden. Daarnaast betekent goede kwaliteit fotografie dat er niet alleen foto’s van een vooraanzicht van een product worden gebruikt, maar dat een product van alle kanten in beeld wordt gebracht. Foto’s vanuit verschillende hoeken en perspectieven zijn belangrijk. Ook wanneer een product in verschillende kleuren of uitvoeringen leverbaar is, dan is het goed om van alle varianten foto’s te presenteren. Hoe beter het beeldmateriaal, des te kleiner het verschil tussen verwachtingen en werkelijkheid. Hiermee neem je de allergrootste oorzaak van retourzendingen weg: verschil tussen verwachtingen en werkelijkheid. Natuurlijk bestaat goede productinformatie niet alleen uit goede productfotografie. Goede en vooral waarheidsgetrouwe productinformatie is eens samenspel van de tekstuele omschrijving en goed beeldmateriaal.

Valkuil bij online kledingverkoop

Bij verkoop van kleding wordt vaak gebruik gemaakt van modelfotografie. Een model met de ideale maten toont het kledingstuk. Vaak worden ook nog wat speldjes gebruikt om de ideale pasvorm te krijgen. Geen perfecte methode om verwachtingen en werkelijkheid dichter bij elkaar te brengen. Want ook al breng je het product dan nog zo mooi in beeld, de meeste mensen wijken af van het modellenmaatje. Het contrast met de gewone man of vrouw die het kledingstuk koopt en het vervolgens thuis voor de spiegel past is groot. Met teleurstelling als gevolg. Het gebruik van goed beeldmateriaal verhoogt dan misschien de aankoopkans, maar leidt ook tot een hogere kans op retouren.

6 tips voor goede productfoto’s

Hoe zorg je er nu voor dat de je productfoto’s echt goed zijn en een realistische verwachting wekken? Hieronder een aantal tips:

1. Toon alle kleuren en stijlen

Wanneer producten beschikbaar zijn in meerdere uitvoeringen en/of kleuren, is het belangrijk dat je elke uitvoering of kleur goed in beeld brengt. Je kunt dit doen door elke kleur apart te fotograferen. Maar heb je de mogelijkheden van digitaal omkleuren wel eens overwogen? Wanneer je dit laat doen door iemand met verstand van zaken is het resultaat zeer waarheidsgetrouw en vaak kostentechnisch interessanter. Onze studio heeft veel ervaring en helpt je graag verder als je vragen hebt.

2. Gebruik zowel sfeerbeeld als productbeeld

Gedetailleerde productfoto’s vanuit meerdere hoeken zijn een must. Maar vergeet niet om daarnaast ook sfeerbeeld toe te voegen. Laat zien wat het positieve effect of het nut is van het gebruik van je product. Met sfeerbeelden kan je positieve emoties opwekken, waarmee je de klant sneller kunt overtuigen het product aan te schaffen. Let wel op dat je niet ‘over the top’ gaat en dat het enigszins realistisch blijft.

3. Visualiseer de productafmetingen en verhoudingen

Heeft je product specifieke eigenschappen, zoals klein of groot formaat, weinig of veel gewicht, dun of dik? Fotografeer je product naast iets herkenbaars, zoals een blikje frisdrank, een munt, een speld, een liniaal of iets anders waarmee je de specifieke eigenschappen visueel herkenbaar maakt.

4. Gebruik productfoto’s van hoge kwaliteit

Foto’s van hoge kwaliteit zijn een absolute must. Niet alleen zien je producten er mooier uit op een scherpe foto, maar je geeft de klant tegelijkertijd de kans om werkelijk alle details van het product te bekijken. Zorg dat het product een neutrale achtergrond heeft, zodat alle aandacht naar het product zelf gaat en niet naar de achtergrond. Onze studio helpt je graag met het vrijstaand maken van je foto’s, zodat je elke achtergrond kunt toevoegen die je wilt. Wil je het product net wat professioneler in beeld brengen? Laat dan een reflectie of een schaduw toevoegen. Dit maakt het geheel nóg aantrekkelijker.

5. Vergeet de detailfoto’s niet

Foto’s die details weergeven en daardoor onzekerheid wegnemen, verlagen de terugstuurkans. Vergeet dus niet om bijvoorbeeld die mooie afwerking op een blouse te laten zien. Maar ook bij de aanschaf van een camera beveiligingssysteem is het goed om te zien hoe de camera hangt net onder de dakgoot van een huis bijv. Maak hier een scherpe detailfoto van zodat dit goed te zien is en de klant weet wat hij/zij krijgt. Zorg er bovendien voor dat je klanten kunnen inzoomen. Hoe realistischer je de producten in beeld brengt, des te kleiner de retourkans.

6.  Verdiep je in de behoefte van de klant. Laat die dingen zien die ook echt relevant zijn

Zijn je klanten ouders die kleding voor hun kind kopen? Dan kan het heel belangrijk zijn om te weten of een capuchon aan de jas vast zit met knopen of met een rits. Heeft een kinderbroek aan de binnenkant een elastiek om de maat nog te kunnen verstellen? Maak het zichtbaar. Verkoop je producten waarbij discretie een rol speelt? Laat zien hoe het doosje waarin die condooms verstuurd worden er uit ziet. Zo heeft elke doelgroep haar eigen behoeften. Speel hier op in

Conclusie

Een van de belangrijkste oorzaak van retourzendingen is het feit dat producten er in het echt anders uitzien dan je zou verwachten aan de hand van de informatie op de website. Discrepantie tussen verwachting en werkelijkheid dus. Wil je het aantal retourzendingen terugdringen dan werkt het geven van realistische, uitgebreide productinformatie het best. Gebruik sfeerbeeld en goede kwaliteit productbeeld en maak eerlijke productomschrijvingen die mensen begrijpen. Je zult zien dat een investering in goed beeldmateriaal zal zichzelf terugverdienen.

Verder valt op dat er veel onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van beeldmateriaal om de conversie te verhogen. Wij dagen onderzoekers uit om ook eens onderzoek te doen naar de invloed van beeldmateriaal op het aantal retouren!

Hulp nodig bij de professionele bewerking van je productfoto’s?

Bel Marjuul of Annette op +31 (0)168 476 144 of stuur ons een e-mail. Onze studio staat graag voor je klaar!